Mahjong op
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'
Scrabble

Mahjong is een boeiend Chinees gezelschapsspel, dat ook in het Gooi enthousiast wordt gespeeld. Het wordt gespeeld door vier spelers, ieder voor zich. Toeval en overleg, intuïtie en verstand, geluk en pech spelen alle een rol in dit exotische spel, het meest gespeelde gezelschapsspel ter wereld. De strijd is iedere keer weer open, want een beginner heeft evenveel kans om te winnen als een doorgewinterde speler.

Mahjong wordt veel gespeeld in de huiskamer met familie, vrienden en kennissen, maar ook in clubverband en op nationale en internationale toernooien. Hilversum is de thuisbasis van het Gooise mahjonggenootschap De Groene Draak. In De Koepel (winkelcentrum Kerkelanden) wordt tweewekelijks op woensdagavond mahjong gespeeld.

foto: Pascal Huybers


Eens per jaar, op de laatste zaterdag van de winter, wordt het gezellige Witte Draak Toernooi gehouden en komen spelers uit het hele land naar Hilversum om te strijden om de begerenswaardige Witte Draak Trofee. Maak ook kennis met het exotische en opwindende mahjongspel, dat door de Chinezen liefkozend �het spel van de duizend wonderen� wordt genoemd. Het spel is een afspiegeling van het echte leven, want toeval, geluk, pech, inzicht en karakter spelen alle hun rol. Je krijgt te maken met de vier winden, de drie draken, bamboes en nog meer factoren. Hoe kun je ze naar je hand zetten?

foto: Pascal Huybers


Mahjong lijkt een ingewikkeld spel, maar is het niet. Het wordt gespeeld door jong en oud. Vooral in China en Japan, maar in de jaren �20 van de vorige eeuw veroverde het de hele wereld. In Amerika brak de mahjong-gekte los en kort daarop ook in Nederland. Mahjongspellen met hun prachtige, zacht-glanzende stenen en geheimzinnige afbeeldingen waren niet aan te slepen. Iedereen wilde het nieuwe spel spelen.

De gekte is verdwenen maar mahjong is te mooi en te opwindend om weg te kwijnen. De mahjongstenen kletteren volop in het Gooi. Mahjong is volgens ons het mooiste spel ter wereld. Maak ook kennis met de mysterieuze krachten uit het Spel van de Duizend Wonderen. Maar pas op: mahjong kan verslavend zijn!
foto: Pascal Huybers

In 2013, 2014 en 2015 waren er vertegenwoordigers van Mahjongvereniging 'De Groene Draak' aanwezig uitleg over het spel te geven en te laten zien hoe het gespeeld wordt.
Op 8 september zijn ze er ook! Je vindt ze in of nabij de tent op de Kerkbrink.

    Verdere informatie: