Terugblik op 9 april 2016
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Geslaagd denksportfestijn in het centrum van Hilversum

"Hilversum Denkt" vond dit jaar plaats op drie locaties, in winkelcentrum de Gooische Brink, gebouw de Akker en in een grote tent op de Kerkbrink. Met 116 inschrijvingen voor de toernooien konden de ervaren denksporters helemaal los gaan in hun spel.

Ook het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: schaken, go, dammen, bridge, othello en wings.

SCHAKEN tegen Hans Böhm

Wie door de Gooise Brink liep kan onmogelijk het Schaken gemist hebben. Onder grote belangstelling peelde schaakcoryfee Hans Böhm hier simultaan. Iedereen kon aanschuiven en een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De internationaal schaakmeester had een paar lastige tegenstanders maar verloor uiteindelijk toch geen enkele match!


foto: Kees Schouten

OTHELLO

Othello was terug op Hilversum Denkt. Othello is een boeiend spel dat onder de naam Reversi eind 19e eeuw in Engeland is bedacht. In 1971 ontwikkelde de Japanner Hasegawa het verder tot het bordspel Othello. Othello is nog sneller te leren dan Dammen en Go. Roel Hobo, van de Nederlandse Othello Vereniging, gaf korte uitleg waarna men snel zelf een partijtje kon spelen.

WINGS

En helemaal nieuw was het spel Wings. Dit wordt gespeeld op een zeshoekig bord met zeshoekige vakjes (in tegenstelling tot de meeste andere denkspelen die op vierkante vakjes worden gespeeld). Ton van de Valk gaf demo's en uitleg. Dit spel is het snelst te leren van alle denkspelen en daar hebben veel geïnteresseerden gebruik van gemaakt.DAMMEN

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen. meer...

BRIDGE

De bridgers speelden onder de bezielende leiding van William Lefebvre een goed georganiseerd toernooi met maar liefst 65 deelnemers volgens het H.D. Butlersysteem in gebouw De Akker.
Meer op het NBB portal

GO

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht het winkelende publiek de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, iedereen die langskwam kon al na 5 minuten zelf een potje spelen.
Daarnaast werd er een go-toernooi gehouden met de 'Gooise Formule', de opkomst was groot ... meer...


Het weer was redelijk goed, droog en af en toe een zonnetje, alleen een beetje fris in de morgen. Er was geen risico genomen en gezorgd voor verwarming in de tent. Prima weer om te winkelen, daarmee veel belangstelling voor het hele evenement. Diverse clubs hebben mede dankzij dit evenement weer een paar nieuwe leden mogen verwelkomen.

Wethouder Floris Voorink sloot het toernooi af en reikte de prijzen uit. Hij vindt het belangrijk dat sportclubs zich aan het brede publiek presenteren om hun sport te promoten. Hij prees deelnemers en organisatie en sprak de hoop uit dat de belangstelling voor de denksport in Hilversum door dit evenement stevig gestimuleerd wordt. Ook zegde hij toe dat de gemeente Hilversum Denkt in 2017 weer zal ondersteunen.

De uitslagen:

Bridge
HD Butler toernooi:
1: Jos van Dijk & Erik Schmal
2: Mia de Groof & Remco Jansen
3: Nellie Slechte & Ed Nijhuis
 /  Jannie Houtsma & Hannie Huisman
Dammen
Hoofdklasse
1e prijs: Koos van Amerongen
2e prijs: Klaas Bor
3e prijs: Andrew Tjon a Ong
1e Klasse
1e prijs: Arie Koster
2e prijs: Bert Roest
3e prijs: Dick de Boer
2e Klasse
1e prijs: René Runhaar
2e prijs: René Nurmohamed
3e prijs: Piet van Dijk
Go
Snel Go toernooi:
1e prijs: Sjoerd Koolen
2e prijs: Jeroen Landolt
3e prijs: Harald Zellerer

Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien