Go-toernooi op 18 april 2009
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Cheng Zhuo kampioen in nek-aan-nek race

Op een stralende zaterdag in april werd in het winkelcentrum van Hilversum de jaarlijkse denksportdag 'Hilversum Denkt' gehouden. Het winkelend publiek kreeg de gelegenheid om kennis te maken met dammen, schaken, bridge en uiteraard go. Hilversum telt 2 schaakverenigingen, 1 damclub, 1 go-club en maar liefst 14 bridgeverenigingen.

Ex-Nederlands kampioen Frank Janssen is inmiddels het vertrouwde boegbeeld van het Go-spel, hij kwam het Go-spel uitleggen aan zoveel mogelijk langslopende bezoekers. Vaak zag je toeschouwers na een uitleg bij Frank langs de toernooiborden komen kijken.

Er werd een go-toernooi van 5 ronden gehouden onder 12 deelnemers. De toernooi deelnemers vormden een goede mix in sterkte, leeftijd en andere factoren, een goede indicatie dat go een spel voor iedereen is. Vanwege de sterkteverschillen werd er met volledige voorgift gespeeld. Er was nog een extra voorgiftregel: de behaalde punten telden mee in de voorgift. Dit hield in dat als je tegen een speler speelde die meer gewonnen had, je een extra voorgiftsteen kreeg. Hierdoor werd het lastiger om 5 uit 5 te halen, dat heeft inderdaad niemand gehaald.

1e ronde
Twee opvallende partijen in ronde 1:
De twee vrouwelijke deelnemers C�leste tegen C�line, C�line bleek meer ervaren en won. De twee aanwezige oud-kampioenen Michael en Sander, hetgeen al direct in een soort titelmatch ontaardde. Na een zeer hectische partij won Sander, maar Michael was nog niet uitgeschakeld...

In de 2e ronde wist Sander van Cheng te winnen, Hilversummer Eric trof in Willem uit Tilburg (the Home of the Fles) een deskundige in zijn eigen specifieke speelwijze. Willem won.

In ronde 3 won Marco van Sander, Michael van Pascal. De tweede dans, Sjoerd en Cheng, kwamen elkaar tegen. Cheng won.

In ronde 4 won Cheng van Marco, Michael van Willem en kwamen de eerste dans, Sander en Pascal, elkaar tegen. Sander nam al vroeg een voorsprong en gaf die niet meer terug.

Voor de laatste ronde stonden er 4 spelers op 3 punten, de spanning was bijzonder hoog! Sander stond op het punt voor de derde maal de beker te winnen, maar...
Cheng won van Michael, Sander van Willem en Marco van Robert. Er eindigden dus 3 spelers bovenaan met 4 punten.
Sander had 15 weerstandspunten, Cheng en Marco beiden 16. Cheng won de onderlinge partij en was daarmee de nieuwe kampioen.

Het was een gezellig en sportief toernooi en tot de laatste zet spannend.