Schaken op
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Schaken tegen Tea Lanchava:

De schaakliefhebbers moeten aan het eind van de Kerkstraat zijn, tegenover Perrysport (voor het pand waar voorheen De Slegte zat).
Topschaakster van Hilversum Tea Lanchava verzorgt op de zaterdagmiddag vanaf 11:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 15:30 uur een schaaksimultaan. Iedereen kan gratis aanschuiven. Het is geen officiële simultaan, het is met name bedoeld voor kinderen en winkelend publiek. Tea zal tijdens de simultaan haar tegenstander helpen waar nodig en aanwijzingen geven. Tevens zijn leden van HSG aanwezig die u alles kunnen vertellen over schaken en vooral het populaire jeugdschaken in Hilversum.
Voor degene die het lang volhouden is een leuk prijsje beschikbaar.

Tea Lanchava (geboren in Georgië) is een schaakspeelster met de titels International Master en Woman Grandmaster. Ze is voormalig wereldjeugdkampioen voor meisjes onder 14 (1988) en onder 16 jaar (1990). Sinds 1995 woont Tea in Nederland en speelt vanaf 1997 onafgebroken in het Nederlands team. Ze heeft deelgenomen aan diverse Olympiades. In 2012 werd Tea Nederlands kampioen en ze behaalde veel tweede plaatsen op NK's. Tea is één van de Chess Queens van Nederland (zie www.chessqueens.nl).

Hilversum schaakstad

Hilversum heeft een lange geschiedenis met de schaaksport. Het Hilversums Schaak Genootschap is opgericht in 1887 en is de oudste en grootste schaakvereniging in het Gooi. In 2012 bestond het HSG dus 125 jaar en verscheen een prachtig jubileumboek (zie http://www.hsghilversum.nl/). Het NK werd diverse malen in de mediastad gehouden, zowel in de jaren tachtig in dat prachtige AVRO gebouw, als van 2006 - 2008 op het Mediapark, met de halve finales in het roemrijke gemeentehuis.

Wethouder Jan Rensen opent de schaaktafels in de Kerkstraat met oa de voorzitter van de KNSB en de Hilversumse schaakcoryfeeën Hans Böhm en Jan Nagel

Tien achtereenvolgende jaren (1982-1991) organiseerde de KRO tweekampen tussen Jan Timman en een wereldtopper. Ook de VARA en AVRO organiseerde diverse schaaktoernooien in Hilversum. HSG was de laatste jaren maar liefst 4x Nederlands kampioen. In 2008 werd zij verkozen tot Hilversumse sportploeg van het jaar. Maar HSG is vooral ook een gezellige vereniging met veel jeugd, training en schakers die komen voor een leuke pot schaken.

De laatste telg in de mooie schaaktraditie is het HSG Open, een groot internationaal open schaaktoernooi met deelname van nationale en internationale grootmeesters. Dit jaar wordt het toernooi voor de 14e keer gehouden van 21 juni - 23 juni 2019 in Hotel Lapershoek, www.hsgopen.nl. Daarnaast worden gedurende deze week een schaakkroegtoernooi gehouden, het HSG jeugdtoernooi, een Schaakclinic voor basisscholen, en wordt een schaakfilm getoond in het Filmtheater van Hilversum.

Foto's van eerdere edities van Hilversum Denkt


Alle winnaars van 'Hilversum Denkt'

    Schaak verenigingen:


Meer informatie over schaken: Schaak-Startpagina